2012. március 31., szombat

Bikal


Bikal
Egy kicsiny falu a Mecsek lábainál elterülő festői Hegyhát egyik völgyében, mely nevét az egykor fölé magasodó bükkös erdőről kapta. Bikal jelentése bükk-al, vagyis "bükkös erdő alja". Első okleveles említése 1325-ből való. A község Villa Bykol alakban jelenik meg először.

Mai katolikus templomát, Winkler Mihály apát-plébános nagyvonalú áldozatkészségének köszönhetően 1797. július 26-án szentelték fel Szent Anna tiszteletére.




A Puchner kastély
Az 1840-es évek végén építtette lakhelyét Bikal új földesura, báró Puchner Antal. A kastély többszöri átalakítását követően a XIX. század végén nyerte el végleges, ma is látható, kései historizáló stílusú formáját



A bikali Élménybirtok Magyarország első tematikus élményparkja.

foto:Körtvélyesi László
 Egyedülálló módon idézi fel és kelti életre a középkori Magyarországot: mesterek, színészek, harcedzett lovasok és íjászok, gyakorlott madarászok közreműködésével. A reggeltől estig tartó időutazás során kortól és nemtől függetlenül, gyermek és felnőtt egyaránt megtalálja a számára legizgalmasabb elfoglaltságot, időtöltést.


A 7,5 hektáron elterülő birtok területileg 5 nagy egységre tagolódik:

•a Középkori Falu,
•az Óváros,
•a Főtér,
•a Reneszánsz Palota
•és a Lovagi Küzdőtér.
A közel 35 építményben műhelyek, boltok, vendéglátó egységek és képzésre, foglalkozások megtartására alkalmas helységek kerültek kialakításra. (forrás:varak-kastelyok.hu)

Bikal történetét, hagyományait őrzi a "100 magyar falu könyvesháza" sorozatban megjelent kötet, mely teljes egészében megtekinthető az alábbi linkre kattintva: Bikal története

Forrás(Bikal.hu)

Nincsenek megjegyzések: