2012. szeptember 11., kedd

Séta a Szabadság téren

A térnek egyébként szó szerint félelmetes történelme van. A XVIII. században II. József ide építtette a hatalmas, tekintélyparancsoló Újépületet, és a lakosság állítólag soha nem volt tisztában azzal, mi is zajlik az erődszerű falak mögött. Az épület olyan hihetetlen méretekkel rendelkezett, hogy nem csak maga a tér, de a környező utcák helyét is elfoglalta. Több részre osztott udvarára különböző pavilonokat húztak fel, egyes épületeit használták kaszárnyának, katonai börtönnek is. Ide zárták az 1849-ben elfogott szabadságharcosokat, sőt, az épület falánál végezték ki az első független magyar kormány miniszterelnökét, Batthyány Lajost is. (A gróf emlékét őrzi a Szabadság tértől nem messze állított Batthyány-örökmécses – el lehet képzelni, valaha ez a terület is az Újépület egyik része volt.)
1897-ben a lebontás mellett döntöttek. Az elegáns Parlament mellett, a zord erődítmény helyén egy gyönyörű parkot alakítottak ki frissen ültetett fasorokkal, gondozott virágágyásokkal, padokkal, kis pavilonokkal.(forrás: Borsa)
MTV-székház (a valamikori Tőzsdepalota) épülete a Szabadság téren interaktív szökőkúttal



Távolban a Parlament
 
Reagan szobra épp a szovjet emlékmű felé néz
1921-ben irredenta szobrokat állítsanak rá. A négy égtájról elnevezett, a trianoni békeszerződésben az országtól elcsatolt területeket megszemélyesítő monumentális betonszobrok 1945-ig voltak itt láthatóak. Helyükre a következő évben a főváros felszabadítása közben meghalt szovjet katonák tiszteletére emelt hősi emlékmű került.
A Virulj-kút domborművel
A kutat a nagy kezdeményező, Széchenyi emlékére emelték 1930-ban.
Bandholtz amerikai tábornok szobra
A szobrot 1936-ban azért állították, mert a tiszt 1919-ben megakadályozta a Magyar Nemzeti Múzeum kifosztását. Az alkotást 1940-ben eltávolították, majd 1989-ben, Bush elnök látogatása előtt eredeti helyére emelték.

Nincsenek megjegyzések: