2009. március 16., hétfő

Veszprém, "a királynék városa"

Budapesttől mindössze 110 kilométerre található Veszprém, a „királynék városa”. Nevét onnan kapta, hogy a történelmi időkben a veszprémi püspök joga volt a királynék koronázása.
Tűztorony/Fire-watch tower
A várnegyed bejáratánál áll a híres Tűztorony, melynek eredetije még IV. Béla idejéből származik, s egészen a török idők végéig védelmi célokat szolgált. Az 1801-es földrengés után építették újjá, 48 méter magas tetejéről figyelhették, hol üt ki tűz a városban. A biztonság érdekében az akkori polgárok állandó toronyőrt is alkalmaztak, akinek éjjel-nappal vigyáznia kellett a várost. A torony mai formáját 1817-ben kapta. A copfstílusú réztorony órája minden egész órakor Csermák Antal verbunkos zenéjét játssza, de a negyedórákat is elüti.
A püspöki múlt ma is meghatározza a városképet. Az újváros fölött, egy óriási sziklatömbön emelkedik a várnegyed, amit várfal vesz körül. Épületei majdnem mind műemlékek: többségük a XVIII. században, a török idők elmúltával épült.
Kastély Veszprémben/The castle of Veszprém
Amint rálépünk a várba vezető köves útra, barokk, klasszicista, gótikus stílusú gyönyörű épületek sora vesz körül bennünket. A legszebb a Szentháromság tér, ahol a barokk stílusban épült Érseki Palota áll. Eredetileg 1776-ban építették, de több felújítást is megélt. Legutóbb 1996-ban, a millecentenárium évében renoválták. Ugyanitt találjuk a neoromán Szent Mihály-székesegyházat is, melynek harangjai negyedóránként ütnek.

István király itt alapította meg Magyarország első püspökségét, felesége, Gizella pedig megépíttette a székesegyházat, és részben ő hímezte azt a miseruhát, amely később a királyok koronázási palástja lett. Gizella tiszteletére a mai napig minden évben megrendezik a nevét viselő művészeti fesztivált.
Veszprém was the favorite city of Queen Gisela, the wife of St. Stephen. For centuries, the queens of Hungary were crowned by the bishop of Veszprém. The city is still often called "the city of queens."
forrás: wikipedia

Nincsenek megjegyzések: