2012. június 18., hétfő

Budapesti Vidám Park

A terület már az 1800-as években helyet adott a Vurstlinak. Az előkelő Angol Parkot pedig egy évszázada nyitották. A mai intézmény a Vurstli és az Angol Park 1950-ben történt összevonásával jött létre. A Hullámvasút 1922-ben épült. Ma műemlék.
Történetéről még nem írtam a blogomban, most pótolom, Cousine gyakran hozza ki - születésnapi ajándékként- egyre gyorsabban növő unokáit.
Történetéről itt olvashattok.
Pár kép a hangulat visszaadásának érdekében Cousine-tól, természetesen gyerek szemszögből.








Az angyalokkal, hintókkal, barna és fekete paripákkal forgó Körhinta 1906-ban épült, és hajdan egy alsó teremben körbe-körbejáró lovak hajtották. Háborúk, forradalmak koptatták díszeit, fakították színeit, de soha nem állt meg hosszabb időre, még a felújítás alatt sem. Az évtizedek során kopott, romlott a berendezés, bár időről időre átfestették, fel-felújították a figurákat. 1994-ben már nem lehetett halasztani a teljes rendbehozatalt. Amikor a lovakról és hintókról szedték le a festéket, meglepődve tapasztalták a mesterek, hogy 10-15 rétegnyi került az eredeti tetejére. A restaurálás során derült ki, hogy a lovacskák sem egyidősek. Az álló lovak idősebbek és valahonnan máshonnan kerültek ide. A kupolafreskó is később készült. A falakat egyszerű szecessziós szalagornamentika díszítette, amely a homlokzati attika vasdíszítésével volt rokon. A szecessziós épület tervezőjét nem ismerjük ugyan, de az "ottowagneri" stílusjegyek a Kármán és Ulmann építészirodára terelik a gyanút, akik a bécsi mester leghívebb követői voltak Magyarországon. A szecessziós külső és neorokokó belső ellenére a Körhinta egységes mű. A felújítási költségre a pénzt úgy kellett "összekalapozni" Ráday Mihály és a Körhinta Alapítvány segítségével, valamint a Vidámpark több évnyi felújítási pénzének felhasználásával. A felújítás Baliga Kornél építőművész tervei alapján és irányítása mellett három telet vett igénybe 1994 és '97 között. Ma újra régi szépségükben forognak a lovak, a hintók, a harsonás angyalok, és jól láthatók a freskók. A játék nem véletlenül kapott az europai kulturális örökség részeként 1997-ben Europa Nostra díjat.(forrás:http://epulettar.hu.)





Nincsenek megjegyzések: