2009. április 22., szerda

Lánchíd/Széchenyi Chain Bridge

Az első állandó kőhíd volt Pest és Buda között. Névadója gróf Széchenyi István a 19. század elején felerősödött nemzeti függetlenedési törekvések egyik vezéralakja. Az ő kezdeményezésére indult el a híd építése 1839-ben. Tervezője az angol Tierney W. Clark, míg kivitelezésének irányítója a skót Adam Clark volt, aki 1849-ben, az építkezés befejezése után Magyarországon telepedett le. Az ő nevét viseli a tér az Alagút és a Lánchíd között.


Lánchíd ma


Két, klasszicista stílusban megépített mederpillér tartja a vasláncokat, amelyeken a híd pályateste függeszkedik. Innen a „lánchíd” elnevezésSzéchenyi lánchíd or Széchenyi Chain Bridge is a suspension bridge that spans the River Danube between Buda and Pest, the western and eastern sides of Budapest, the capital of Hungary. It was the first permanent bridge across the Danube in Budapest, and was opened in 1849.

Barabás Miklós: A Lánchíd alapkövének letétele
A hídfőknél az oroszlánok Marschalkó János szobrászművész munkái. Közismert legenda a pestiek körében, hogy a Lánchíd oroszlánjainak hiányzik a nyelve. A legendának nincs alapja, az oroszlánoknak van nyelvük, igaz ez kizárólag felülnézetből látható.

Nincsenek megjegyzések: