2009. április 7., kedd

A Gellért-hegyi Sziklatemplom

A templomot az egyetlen magyar alapítású szerzetesrendnek, a pálosoknak szánták. II. József azonban a XVIII. század végén ezt a rendet feloszlatta. 1926-ban Lux Kálmán tervei szerint alakítottak templommá, Lourdes mintájára. 1934-ben egy neoromán stílusú kolostort építettek a templomhoz, mely a külföldről hazatelepült pálos rend központjává vált. 1950-ben a kommunista diktatúra bezáratta.
1989. augusztus 27-én nyitották meg újra sziklatemplomot és a kolostort.
A pápai nuncius áldotta meg az új gránitoltárt, ami Sikot Győző tervei szerint készült.
Szentély




A külső barlangból egy folyosón juthatunk a mélyebben fekvő nagyobb templomrészbe. Itt tartják a szentmisét és a különböző imádságokat.
A nem mindennapi építészeti megoldásokon kívül a hely érdekessége, hogy a hegyből feltörő forrásoknak köszönhetően a templom e részén állandóan 20 fok körüli hőmérséklet van. A belső barlangban alakították ki a lengyel kápolnát, mely a II. világháború lengyel menekültjeinek szenvedését és a két nép közötti évszázados barátságot tükrözi. A kápolnán keresztül haladva érjük el a főhajót. Az itt látható főoltár a Zsolnay Porcelángyárban készült. Az oltár feletti feszület eredetijét a templom 1951-es bezárásakor megsemmisítették. A most látható feszületet fényképek alapján, az eredeti mintájára készítették el.



Ablakok
The church carved in rock in 1926 as imitation of the cave of Lourdes at the southern slope of Gellért Hill, and the Pauline monastery built in 1934 are important stages in the twentieth-century reorganisation movement of the order. In spite of the frequent dissolutions, the Paulines started again their activity in 1989 in their monastery at Buda. Their chapel is one of the most interesting ecclesiastical monuments of the capital.

Nincsenek megjegyzések: